BG EN
(0)

Какво трябва да знаете за мебелите от тиково дърво

Какво трябва да знаете за мебелите от тиково дърво

Тиковото дърво - най-добрият избор за изработка на мебели.

Търсите да закупите нови мебели за открити пространства?
Ако направите малко проучване, почти със сигурност ще попаднете на множество реклами за маси и столове от тиково дърво. Едно от първите неща, които ще привлекат вниманието ви е, че мебелите от тиково дърво са сред най-скъпите.

Искате ли да знаете защо? Тиковото дърво е известно както със своята издръжливост, така и с елегантност. Освен красотата си, тиковото дърво притежава някои естествени свойства, които други дървета нямат.

Нека разгледаме някои важни и интересни факти за тиковото дърво и какво да търсите, преди да закупите външните си мебели.

Какво е тиково дърво?

Тикът е дървесен вид с твърда дървесина, който може да нарастне до височника от 30 -40 m. За да достигне пълна зрялост тиковото дърво расте около 50 години. Цъфти с малки, ароматни бели цветя и големи плътни листа, мъхести по долната им повърхност.

Родом от Южна и Югоизточна Азия, тиковото дърво сега се отглежда и в Африка и Южна Америка.

Съществува погрешно убеждение, че закупуването на мебели от тиково дърво допринася за глобалното обезлесяване и унищожаване на вида. Това съвсем не е така.
В миналото масовата сеч е застрашавала старите тикови гори.
Добивът на тиково дърво сега е обект на екологични практики и за да се поддържа устойчивостта, отглеждането на тиково дърво се регулира. Масовата сеч е забранена, така че всички законно изсечени тикове (т.е. тези, продавани от първокласни марки като Barlow Tyrie и Kingsley-Bate) идват от официално лицензирани ферми с устойчиви практики за отглеждане.
В краткосрочен план това е далеч по-скъп метод и е основната причина за високата цена.
Но в дългосрочен план е гаранция за устойчиво отглеждане и че тиковото дърво няма да бъде застрашено от изчезване.

Освен това, поради изключителната си здравина, съществува практика тиковата дървесина от плавателни съдове или стари мебели да бъде рециклирана. Обичайно, занатчии, които не могат да си позволят закупуването на големи количества материал, успяват да вдъхнат нов живот на това уникално дърво в ръчно изработени сувенири и по-малки мебели.

Сила и трайност

Силата и издръжливостта на тиковото дърво са несравними. Твърдата дървесина се използва за конструиране на кораби в продължение на много векове поради способността си да издържа на дъжд, морска вода и постоянна въздушна влажност в продължение на много години. Освен това, той е в състояние да издържи както на топлина, така и на студ, което го прави отличен материал за външни мебели.

Така че, когато купувате качествена маса за открито от истинско  тиково дърво, няма нужда да се притеснявате ако поставите ледено студена чаша или гореща купа директно върху нея.

Съдържание на естествени масла

Тиковото дърво има високо съдържание на естествено масло, което помага за отблъскване на водата и предпазва дървесината от изкривяване, надрскване или отчупване. Това качество прави тиковото дърво идеално за външни мебели, независимо дали е обработено с лак или не. Също така, маслото прави дървото изключително устойчиво на гниене и съдържа смоли, които естествено отблъскват дървесни вредители.
При подходящи грижи масата от тиково дърво ще е последната мебел, която някога ще трябва да смените. Да, наистина качеството е толкова добро!

Естетика

Цветът и текстурата на тиковото дърво го правят един от най-атрактивните суровини за производители и купувачи на мебели. Въпреки че външните мебели от тиково дърво могат да бъдат оставени изложени на външните условия, за да придобият елегантен сребристо-сив цвят, за вътрешни цели тиковото дърво често се омаслява, за да запази топлите си златисти цветове. Здравината му е голямо предимство за производителите на мебели, които могат да произвеждат различни изделия, които не могат да бъдат направени от друг вид по-мека дървесина.
Предимството за купувача е по-широката гама за избор при мебели от тик, отколкото при тези, изработени от други видове дървесина.

Особено екзотични са мебелите направени от корени на тиково дърво.
Когато в плантациите даден екземпляр достигне зрялост и бива отсечен, коренът му трябва да бъде премахнат и на негово място да се засади ново дърво. От отсеченото дърво могат да бъдат произведени много мебели, но ... коренът е само един.
Ето защо, мебелите от този вид понякога с в пъти по-скъпи от класическите модели.

На какво да обърнете внимание, когато закупувате мебели за открито?

Едно от основните съображения за купувачите на мебели за двора и градината е цената.
Въпреки че бюджетът винаги е голям фактор при всяко решение за покупка, не оставяйте това трябва да бъде единственото условия, което имате предвид. Стойността, която получавате за парите си, е също толкова важна, колкото и сумата, която ще похарчите.
Ако изчислите истинската стойност на всяка покупка на мебели, тогава първоначалната цена може да си струва напълно.

И така, как оценявате стойността на висококачествените външни мебели от тиково дърво? Един от критичните фактори за всяка оценка на мебелите е издръжливостта. В крайна сметка, ако външните мебели издържат само един сезон, тогава те със сигурност имат малка стойност и най-вероятно не си заслужават времето и усилията, необходими за търсенето и закупуването им. Висококачествените външни мебели не са направени да се използват за сезон или два и след това да се изхвърлят. Те са направени да ви служат буквално за цял живот.
Мебелите от тиково дърво ще останат в семейството ви поне 3 поколения напред.

За съжаление, много компании представят на пазара мебели като изработени от „тиково дърво“, въпреки че са направени от далечни сродници на тика, а понякога и от дърво, което дори не е свързано с тиковото. Това  позволява тези продукти да се продават на значително по-ниски цени като изгодна конкуренция на оригинала.

Истинското тиково дърво има  високо съдържание на силициев диоксид и оставено на открито издържа на външни условия приблизително от 75 до 100 години.

Така че, когато ви предлагат градински сет от „тиково дърво“ на „супер изгодна“ цена или с намаление от 70%, помислете дали наистина купувате мебели от тази ценна дървесина или просто успешна имитация на примамлива цена.

Мебелите от тик, които се предлагат в Exotic Style, са изработени от качествено тиково материал, добит от лицензирани плантации, опазвайки естествените находища на това красиво и ценно дърво.

Снимката е с илюстративен характер. Източник: Интернет