BG EN
(0)

12 интериорни стила за спалня, които никога не остаряват - Част I

12 интериорни стила за спалня, които никога не остаряват - Част I

Стилът на спалнята, който избирате е важен, защото отразява вашата собствена уникална личност. Това е мястото, където започвате и завършвате деня си. Имайки предвид това, важно е да създадете интериор, който да ви дава усещане за позитивност, вдъхновение и спокойствие.

Когато правите промени в стила, покритията, цветовете и декора, можете драстично да промените вашата среда. Предлагаме ви разходка из популярните стилове интериорен дизайн на спалня, от които да почерпите идеи и вдъхновение.

Съвременен / Модерен дизайн


Създаването на съвременно пространство включва няколко ключови елемента. Съвременният дизайн в момента смесва стилове от края на 20-ти век, където модерния дизайн се „омекоти“ към по-естествен неутрален. Важното нещо, което трябва да запомните за съвременния дизайн, е, че той се променя! Смисълът на съвременното е, че това е настоящият стил -  това, което е модерно тук и сега. Някои от ключовите елементи са:

Светлинa

Светлината е една от най-важните части от съвременния дизайн на спални, затова ключов момент е наличието на големи прозорци. Капандурите, прозорците от пода до тавана и стъклените стени са често срещани дизайнерски елементи, характерни за съвременния дизайн. Ако спалнята е в зрителното поле на съседи, то за да постигнете уединение, може да използвате  текстурирано стъкло, което позволява светлина, но по-малка видимост отвън.

Цветове на стените

Цветовата палитра за съвременните спални е неутрална. Бяло, крем, пясъчно бежово, каменно сиво, с  леки тъмнокафяви акценти по стените или тавана са чудесен избор.
Що се отнася до мебелите и подовите покрития, съвременният дизайн се основана на крайности - или изключително тъмни, или  много светли.
Основните функционални мебели в интериора, като легло, гардероб, нощни шкафчета, обикновено са в контраст с останалите главни елементи на интериора, а цялостното излъчване се омекотява от акцентите - малка мека мебел, стоящо осветление, огледала и декорации с по-ненатрапчиво присъствие.

Традиционен стил


Традиционният стил в интериора на пръв поглед изглежда остарял и скучен, но това е само в дефиницията на правилата! Стилът се корени в миналото, но се развива и до днес и характерните правила могат да се използват, за да се създаде красив интериор, който пасва на очакванията за съвременна спалня.
Ключови моменти в традиционния стил:

Симетрия
В традиционна спалня (ако е планирана и архитектурно) всички вградени или стоящи едри мебели се поставят в центъра или огледално от двете страни, срещу  спалнята (легло).
Всичко идва по двойки. Съвпадащи конзолни маси, лампи, всички кресла или столове са огледални в цялата стая. Тази техника се използва за балансиране на пространството около фокусна точка. Обикновено това е леглото в центъра на стената, която най-отдалечена от вратата.

Богати цветове
Друг ключов елемент за традиционния стил са мебелите от тъмна дървесина,с богати наситени тонове. За да се съчетаят с по-тъмното дърво и да позволят мебелите да бъдат акценти, стенните покрития обикновено са неутрални.

Мебели
Традиционният стил в интериора фокусира голяма част от вниманието си върху мебелите, използвайки за фокус детайлите и тежестта. Мебелите са масивни, изработени от естествена дървесина като махагон, клен или череша.

Внимание към детайла

Извити крака на мебелите, тапицирана табла на спалнята или богато украсени дърворезби и метални елементи са емблематични  за този стил.
Някои популярни примери включват кресла с украсен гръб, отоманки, кушетки с подлакътници. Обзавеждането на производители като Queen Anne, Thomas Chippendale  и  Thomas Sheraton  са типични за стила. Присъствието на златен или сребърен обков е техника, използвана за добавяне на изтънченост и елегантност.

Индустриален стил



Индустриалният дизайн е различен от другите стилове поради това, че разкрива елементите, които останалите стилове усилено се стараят  да прикрият.
Стремежът е всичко възможно да се комбинира в груба практичност и красота, в едно и също пространство. Въпреки наличието на декоративни елементи, не може да се отрече, че индустриалният стил в спалнята е с подчертано мъжко присъствие.
Откритите въздуховоди и тръби са емблематична част. Използвайки обичайно скритите стритрлни елрменти, стилът акцентира върху тях, като ги извежда като фокус в пространството. 
Преходът на бивши индустриални помещения за жилищни нужди поставя началото на това течение в интериорния дизайн, който бързо набира популярност.
Водещият мотив в този преход е бил да се намалят допълнителните разходи за строителство, и също така да се постигне по-открито разпределение на пространството. 
Характерни са повече архитектурни елементи, като греди и носещи конструкции, които традиционно в интериора се затварят от окачени тавани или стенни декорации, открита бетонна мазилка и голи тухли.

Мебелите

В противовес на всички необработени повърхности, този интериорен стил залага предимно неутрални цветове и материали, дърво и метал. Желязо и никел са съчетани с дървени повърхности, за да запазят индустриалното усещане на пространството. Често се използват плотове от неръждаема стомана, мебели с изразено "грубовата" външност и усещане за недовършеност, саморъчно правени малки мебели от индустриални отпадъци като палети, макари, тръби, решетки, щайги, въжета.

Градски Модерен


Градският модернизъм е израз на динамиката и стремежът на градските хора към развитие и благоденствие.

Този интериорен стил е смесица от съвременни, индустриални и модерни дизайнерски влияния, в съчетание с максимален комфорт.

Елементът на блясък

Добавянето на индивидуалност в този стил е от най-голямо значение, а „твърдите“ акценти са най-добрият начин да направите това.

Пространствата трябва да включват едно или няколко дръзки декорации, произведение на изкуството, или „шумна“ мебел, която да контрастира на основната линия в интериора и да създава фокус на пространството. Важно е тези елементи да се открояват видимо, но в никакъв случай да не претоварват общото усещане.

Характерна черта на градския модерен стил са неговите неутрални и успокояващи цветове и нюанси. Именно те са в основата на постигането на онзи баланс между комфорта и блясъка.
Топлите неутрални тонове по стените, пода и мебелите поставят перфектната основа за очарователна и хармонична среда. 

Килимите присъстват неизменно, за да обособят обикновено отворените пространства и преходи от едно помещение към друго.
В спалнята този стил присъства често с по-приглушени акценти, съсредоточени предимно в декорацията на помещението, стоящи освeтителни тела , огледала.

Очаквайте продължение...

Снимки: the Internet
Снимковият материал в тази статия не е собственост на Екзотик Стайл и може да бъде обект на авторски права.