BG EN
(0)

12 интериорни стила за спалня, които никога не остаряват - Част II

12 интериорни стила за спалня, които никога не остаряват - Част II

Скандинавски дизайн

Светлина, функционалност, ред!
Скандинавският дизайн е върхът на минимализма.

Ето някои ключови насоки, за да го изпълните като по учебник:

Светло и неутрално.
В Скандинавието има места с до 7 часа слънцегреене дневно, което означава, че осветяването на пространството е основен акцент в стила.
Това се постига не само с осветителни тела, но и с минимум мебели, аксесоари и въобще вещи, които не биха „изяли“ пространството на стаята.

Светлите и естествените покрития са също толкова важни, колкото и източниците на светлина. Подовите настилки често са дървени, оставени в естествения си цвят или боядисани в нюанси на бяло.
Стените почти винаги са бели.
Рядко се срещат килими, но ако има такива, те са малки и свободностоящи.
Мебелите обикновено са издържани в сиви, бeли или светли дървесни нюанси.



Поддържането на пространствата чисти и в безупречен порядък е много важен атрибут на скандинавският дизайн. Ако нещо е разхвърляно – вече сте извън фокуса на този толкова минималистичен интериорен стил.
Няма място за излишни аксесоари и фокусни точки.
Ако нещо е „само за красота“ - то няма място в пространството.

Единственият фокус в скандинавският стил на обзавеждане са живите цветя, в повечето случаи зелени и нецъфтящи. Те придават живота на общата стерилност в интериора.

Крайбрежен / плажен дизайн

Мнозина мечтаят за великолепни крайбрежни ваканции, но всъщност малко успяват да ги осъществят.
Нищо не ви пречи да създадете лесна и релаксираща атмосфера у дома като изберете крайбрежен стил за вашия интериор, за да сте на почивка всяка вечер!
Ето  някои ключови елементи, които трябва да бъдат взети под внимание, за да усещате морския бриз в спалнята.

Морски цветове

Аква, дълбоко синьо и нюансите им. Водата е голяма част от темата, така че има смисъл синьото да присъства толкова интензивно в този стил на дизайн.

Второ -  цветовете на пясъка и слънцето.
Жълто и бежово в аксесоарите, а бялото в основа се съчетават перфектно с различните нюанси на синьото.
Тези цветове бързо озаряват стаята и придават неповторимо усещане за лято и море.

Текстил:
Класика – синьо-бяло райе, моряшки десен. Можете да го заложите в калъфите на декоративните възглавници, акценти в кувертюрата на леглото или пък в тапицерия на мека мебел.

Малки ратанови или бамбукови мебели, табуретка от тиково дърво – перфектен фокус и като цвят, и като материал в крайбрежния стил. 
И разбира се - спалня с балдахин.

И не на последно място – декорациите.
Съдове от минимално обработени естествени материали, раковини, макети на платноходки и кораби, и всичко с морска тематика намира своето място в този така свеж стил в интериора.

Котидж стил

Технически погледнато, котидж (сottage style) не е точно стил.
Този тип интериор е събирателен, резултат от вече непотребни в градския ни дом или рециклирани мебели, тип „направи си сам“.
Идеята е, че вилата или крайградската къща не е място за постоянно живеене, затова в нея не се инвестира толкова за обзавеждане, колкото в едно модерно градско жилище.
Вилата става приемник на всичко излишно като мебели, посуда, декорации, дори и отпадъчна дървесина.
Но популярността  на обзавеждането и аксесоарите в този стил нараства през последните години. В Cottage Style всичко (и всичко) върви с всичко останало.

Мебелите често се рециклират, купуват се от битпазар или се събират от непотребни такива.

Не е нуждо всичко да съвпада, и все пак цялостният ефект е очарователен и удобен. Всичко намерено може да бъде нарисувано или възстановено, за да се впише във вашата представа уют.

Например крачна шевна машина може да служи като помощна масичка или изящна тоалетка, а част от стара дървена врата или желязна ограда, може да се превърне в таблата на леглото.
Въобще, за да се впишат в схемата, нещата просто трябва да изглеждат състарени, с признаци на износване.
Аксесоари - всяко странно нещо може да послужи като аксесоар в спалня стил Cottage, така че се оглеждайте.
Декоративни чинии, стари шапки и куфари, музикални инструменти, закачалки с декупаж... Антикварните магазини, таванското помещение на баба и битпазарите могат да са истинско находище на оригинални декоративни предмети.


Романтичен дизайн

Създаването на романтичен дизайн на спалнята крие много уловки!
Ако прекалите с романтиката откъм цвят и  аксесоари, може така да се каже да „пресолите манджата“ и помещението да е по-скоро кичозно, отколкото романтично.

Топли цветове

Както е общоизвестно, когато искате да „загреете“ нещо, трябва да използвате някои цветове от по-топлия край на спектъра. Червено и розово са ключовите играчи в този тип дизайн, но е важно да не прекалявате. Използването на тези цветове предимно в аксесоари е най-добрият начин да включите романтичен фокус в дизайна на спалнята си, без той да стане твърде завладяващ.

Твърде много розово може да придаде детинско настроение, а твърде много червено  ще превземе пространството с по-скоро агресивно усещане.

Ако не търсите ефект „50 нюанса сиво“,   тогава се ограничете само до цветни детайли, които просто да повдигат вибраците в помещението.
Все пак, ако това е крайната ви цел - червено, черно, кадифе и сатен, в комбинация с тежки, масивни мебели са правилният избор. Може да гледате и филма за референции.

Добавянето на приглушени светлини с по-топъл цвят също придава предразполагаща атмосфера на пространството.

Специфични материи и текстури
Изберете внимателно спалното бельо - все пак леглото е фокусната точка за стаята. Добавянето на волани в кувертюрите, повече декоративни възглавници или други текстилни детайли привличат вниманието към леглото.


Друг начин да поставите силен фокус върху леглото е с уникална табла.

Тя може да бъде тапицирана с кожа или кадифе, с нестандартен дизайн или привличащ вниманието цвят..
Ако леглото няма табла, може да опитате с балдахин.

Снимки: the Internet
Снимковият материал в тази статия не е собственост на Екзотик Стайл и може да бъде обект на авторски права.