BG EN
(0)

Мебели от сандалово и бамбуково дърво

Мебели от сандалово и бамбуково дърво

Когато говорим за екзотични мебели, няма как да не споменем и тези от сандалово дърво. Всъщност самото сандалово дърво се вплита в корените на другите и достига височина до девет метра. То има гладки клони, жилави листа и малки розово-лилави цветове, а една от специфичните му особености е, че достига зрялост след 30-60 години. Сандаловото дърво е разпространено в Шри Ланка, Хавай, Индия и някои острови в Тихия океан, а употребата му датира от повече от 4000 години. В миналото кервани са пренасяли дървесината му в Гърция, Рим и Египет, а с нея са били построени голяма част от храмовете, докато маслото му е използвано за балсамиране.

Разбира се сандаловото дърво е използвано и за изработката на мебели, което довежда до почти пълното му изчезване. В наши дни сандаловото дърво се използва само за добиване на етерично масло, което прави мебелите от тази дървесина особено редки и екзотични.

Друг вид екзотични мебели са тези от бамбук. С всяка изминала година бамбукът навлиза все повече в бита ни, като се превръща в предпочитан продукт в България. Той има широко приложение и може да бъде използван в най-различни сфери. Прътите от бамбук се използват в лозарството, строителството и обзавеждането, както на летни градини, така и на заведения, ресторанти и дори жилища. Трябва да отбележим, че бамбукът има много качества - на първо място той е екологично чист материал, което го прави полезен за околната среда.

Всъщност бамбукът е вечнозелено растение, което има способността да се възобновява изключително бързо и именно това го прави един неизчерпаем ресурс. На следващо място сред най-добрите му качества съвсем естествено се нарежда неговата якост. Той е изключително здрав материал, като неговата здравина може да се сравнява с тази на стоманата, но в същото време бамбукът е и много лек и се обработва изключително лесно. Може да се продава както на пръти, така и на летви, в зависимост от нуждите на потребителя и е подходящ е за изработка на мебели като паравани, дивани, маси, всякакъв тип декорации.

Също така, бамбукът намира приложение при изработката на огради, беседки, шатри, барове, тавани. С използването на бамбук се прави дългосрочна инвестиция, като в същото време придава екзотичен, източноазиатски вид на всеки интериор. Мебелите от бамбук внасят един собствен дух в жилището, или градината, като й придават едновременно свеж и уютен вид, а удобството и практичността им не отстъпват на тези, изработени от масивно дърво. Със своята здравина и практичност, бамбукът може да намери мястото си както в дома, така и в градината ви, при това не само под формата на бамбукови мебели, но и на летни беседки, панели за стени, огради и паравани, които ще ви помогнат да подредите пространството според вижданията и вкуса си.

Тези два вида мебели от екзотично дърво са много различни като произход, но и много близки, когато става въпрос за търсене на едно по-екстравагантно и практично решение за вашия дом. Ако не искате той да е стандартен, сив и скучен, доверете се на дървото, а кое от изброените, зависи само от въображението и възможностите ви, докато резултатът ще бъде винаги забележителен.

От това дали ще отдадете своите предпочитания на по-изтънченото и рядко сандалово дърво, което е било на почит в Древен Рим или ще се доверите на лесния за обработка, здрав бамбук, зависи стила, който ще получите в края на краищата, но и двата вида дърво заслужават вашето внимание с отличните си качества, а преценката невинаги е лесна. Ако се питате дали може да се направи комбинация от тях в обзавеждането, то отговорът не може да бъде еднозначен, тъй като отново всичко зависи от вашата креативност и въображение, а те могат да ви отведат далеч.